Vad är en trotoarpratare egentligen. Jo jag gick förbi en sådan häromdagen. Den, ja det är en pryl och inte en människa, stod där helt stum! Det budskap den hade var skrivet i grälla färger på den så här:

                   Nu endast idag!

                   5 semlor för 25kr. 

Så var det ett pappersfoto på en läcker semla med grädde, florsocker och extra allt d.v.s vaniljkräm som stack fram mellan grädden och brödet. Jag är ju svag för bakverk i allmänhet och semlor i synnerhet. Så jag drog mig till minnes en mening jag hade läst som var såhär:

"Tanke och handling är ett hos mannen, två hos kvinnan och tre hos tjänstejon och annat löst folk" 

Det sägs att en värmlandshistorieberättare som skroderade på torget i Karlstad anno tidigt 1800-tal har berättat om det.

Utan att tänka gick jag iallafall in i affären och köpte fem semlor! Jag kom hem med semlorna och mjölken jag köpte på vägen hem. Satte mjölken på spisen för värmning till något högre temperatur än jummen men inte så det brändes i munnen. 

Dukade så bordet med fem kompletta uppsätningar med djup tallrik, en matsked, kaffekopp med fat och det viktigaste av allt....servetter. På varje servett var det en bild på en semla! När allt var klart hällde jag lite mjölk på en tallrik och placerade en semla i mjölken. Det blev lagom med mjölk halvägs upp till grädden. mums! Sedan sade jag varsågod till mig själv och satte mig på stolen framför den läckra skapelsen och fattade skeden. 

Då ringde det på dörren och jag reste mig upp för öppna dörren varvid jag fastnade i bordduken och drog med mig semlan och hela konkarongen som hamnade på golvet med en stänkande effekt som landade på mina byxor. De andra tallrikarna föll dock mjukt ovanpå bordduken. Ingen gick sönder men duken behövde tvättas.Öppna dörren tänkte jag bara och riktade mina steg för att komma till dörren. Väl där gick det inte att vrida upp låset så jag ropade i brevinkastet att jag inte kunde öppna. Försäljaren utanför undrade om jag ville köpa semlor. Ödets ironi tänkte jag!

Jag kunde dock inte motstå erbjudandet eftersom det var ännu lägre pris på dessa semlorna än på än på de jag redan köpt. Jag skickade ut pengar genom inkastet och han tryckte in en semla till mig i en påse. Den blev lite skadad men inte allvarligt.

Efter uppstädning av den förlorade semlan och iordningställande av dukningen satte jag mig igen för att njuta. Precis när jag satte skeden i munnen för den första semlebiten för dagen krashade en fågel rakt in i fönstret framför mig så hårt att rutan sprack och näbben fastnade i kittet så fågeln kunde inte komma loss. Den förde ett rasande oväsen och det var ju helt klart så att jag var tvungen hjälpa den loss. Så jag teste mig ännu en gång och byxorna hakade tag i bordshörnet så bordet drogs med så pass hastigt att min andra semla hamnade på golvet. Inte det igen, men jo då, stänket hamnade på mina byxor igen. Jag blev så nedstämd att jag glömde fågeln. Men en granne knackade på rutan och frågade om jag var medveten om djurplågeriet jag tillät fortgå på utsidan av mitt köksfönster. Det var liksom en loftgång som var gemensam för våra hus som löpte utmed hela raden av dörrar. Där hade vi altaner var för sig och entredörrar. Vi träffades därför ofta. Man kunde lätt gå mellan ytterdörrarna och stanna en liten stund. Alla hade köksfönstret och vid sidan om det en altandörr vänt mot altanen.

Jag öppnade altandörren....Hej, sa han och lossade fågeln. Han höll upp den så den kunde flyga iväg. -Vill du smaka på en semla....frågade jag. Mmmm...ja tack....han klev in i köket och satte sig.

Medan jag dukade fram semlan till pastorn...ja min granne var pastor i en frikyrka några kilometer bort...berättade han om förra gången han åt semla hos mig. Då var det också nåt som hände med semlorna jag skulle äta. Troll....tänkte jag, trollsemlor är det som inte vill bli uppätna...inte av mig i varje fall! Satte mig vid min semla och tittade på den...bara tittade för att ge den tid. Den behövde kanske tid för koncentration innan jag satte skeden i den. Semlan liksom spände sig inför skedhugget! Förde sakta skeden framåt mot semlan för att liksom smeka den med skedens baksida några gånger innan jag skar ned skeden för att få loss min efterlängtade bit. -Du! Utbrast prästen...brukar det komma vatten under diskmaskinen så där? sa han och nickade neråt golvet till. NEJ...NEJ.....NEJ!  Återigen reste jag på mig för att vrida av ventilen för diskmaskinen. Det var en lättåtkomlig spak på diskbänksblandaren som jag aldrig brukade vidröra annars. Den satt fast och gick inte att rubba! Sprang bort till huvudkranen i pannrummet och skruvade många varv innan den stängde. Den stängde inte! Ut i förrådet och hämtade vredet till gatuventilen men den gick heller inte att vrida runt. Allt var kört! Vattnet täckte nu större delen av köksgolvet. Vi drog fram diskmaskinen och fann att det gick att dra muttern på vattenslangen ytterligare och då blev det tätt! En semla på det! Man ska ha tur ibland också inte bara otur hela tiden.

Jag har inte ätit någon av de sex semlorna men jag har heller inte gått upp i vikt. Jag väger 135 kg. 

Prästen sa när vi städat klart att Guds vägar att leda oss genom livets labyrint är ibland svåra att se för oss människor.

Jag åt ju till slut en semla som tröst.

                          -o0o-