Hej vad gör du här vid kärret säger en kvinna som går förbi mig där jag sitter på en stock och fikar mitt elvakaffe.

Nja du vet jag sitter bara här hela dagarna, fikar och pratar med folk som går förbi. En del hjälper jag komma upp ur kärret när de trampat fel, missat en tuva och sjunkit för djupt så de inte kan ta sig upp utan hjälp. Man måste akta sig för de djupaste hålen i kärret för det kan vara hopplöst att komma upp. --Sitt ner lite här på stocken, sa jag, och flyttade lite på mig

-- De jag hjälper upp måste ta på sig den här selen. hon kände lite på den. För att lättare kunna hjälpa dem så de inte drunknar.  Om de skulle sjunka har jag satt fast en lina i den och de måste ha livboj runt midjan och en flytväst förstås. De kan låna en hink av mig och sedan plocka hjortron med sig hem. Jag tar inget betalt utan gör det av ren tjänstvillighet.

Kvinnan verkar intresserad och tackar så småningom ja till mitt erbjudande att plocka lite hjortron. Hon är glad att få hjälp så hon instämmer i det hela. När hon känner sig trygg börjar hon pröva lite att hoppa på tuvorna som är närmast. Hon ser ut att njuta av det hela och äter av de hjortron hon hittar på tuvorna.  

Så plötsligt missar hon en tuva och sjunker obönhörligt ända ner till axlarna innan det tar stopp. Jag börjar dra upp henne och när hon är uppe säger hon att det är inte så lätt som hon trott att hoppa på tuvorna.

Jag säger "Vet en affär på en pråm som ligger där ute en bit bort efter kanten av kärret. Där kan jag hyra en våtdräkt. Det är väl bra att du kan fortsätta plocka hjortron utan att behöva blöta ner dina kläder?" undrade jag. 

"Ja det blir bra för jag lovade min man att plocka hinken full idag."

"Jaha du har berättat för honom....?"

"Ja då men det blir ju dyra bär nu med våtdräkten och så...."

"Tänk inte på det!"

"Jo men den var väl inte så billig!"

"Den är ju hyrd!.....som sagt!

" ja...ja....så var det ju, då blir det ju mindre....vad var hyran då?"

"Tänk inte på det....vi gör upp om det sedan."

"Ok jag börjar plocka nu. Du kan väl passa mina kläder medan de torkar?"

Ja visst...och jag har koll på linan med. Drar upp dig om du behöver det. Inga problem!"

Jag följer henne med blicken hela tiden för att kunna hjälpa henne om hon skulle sjunka igen. Efter flera timmar är det så dags igen att dra upp henne igen, men jag var ju beredd och den här gången syntes inte bojen alls. Kvinnan var för tung så bojen orkade inte hålla henne uppe med näsan över vattenytan! Hon kunde ju ha drunknat och att jag fick upp henne till ytan så snabbt tack vare den och repet var ju hennes lycka.

Ho tycker det är helbra med dräkten men bojen är mest i vägen när hon plockar bär. Hon plockar vidare och nu är spannen fylld med bär till en tredjedel vilket gör henne upprymd. Hon säger att hennes man blir  jättenöjd när hon kommer hem med spannen fylld med bär.

Jag håller mig som vanligt beredd ifall det behövs en insats med repet igen. Hon vill ju plocka hinken full. Så går tiden en timme till och då hör jag ett konstigt ljud borta från kvinnan.

När jag efter nära nog femton minuter drar henne upp ur kärret håller hon om bojen med hinken ovanpå. Ville väl rädda bären och plånboken som hon lagt ovanpå. Plånboken var i en vattentät plaspåse. Jag erbjöd förvarar den i min flytande väska för att hon inte ska förlora den i kärret. Hon tycker det är ett bra förslag.  Hon har satt spannen i bojen. Jag tycker vi ska gå till pråmen och be dem bygga på våtdräkten med ett cyklop med andningsrör som hindrar att hon får det sura kärrvattnet i mun och lungor.. Dessutom skaffar vi en tubutrustning så hon kan andas under vattnet om röret inte räcker till.

Hon har nästan spannen full och dagen är långt liden men det är ljust dygnet runt så hon hinner säkert fylla spannen och göra sin man glad.

Hon känner sig väldigt trygg nu och det är ju bara tio centimeter kvar att fylla med bär i spannen. Hon plockar bär efter bär och har nästan rensat kärret från bär när hon åter trampar fel och sjunker djupt ner i kärret, för hon är ju rätt tung med all räddningsutrustning påtagen. 

Jag tänker att hon inte kan klara av att komma upp till ytan själv, så jag drar i linan men ser bara att det bubblar på ytan. Men så slutar det bubbla och tuberna och cyklopet kommer upp till ytan efterhand. Jag drar i repet och det är av!.Efter ett par timmar kommer även våtdräkten upp  Men hon kommer inte upp! Jag väntar till nästa dag innan jag granskar våtdräkten. Den är full med små millimeterstora hål.  Det händer inget mer på hela den dagen. Inte förrän vid tolv på natten börjar det flyta upp bubblor. De flyter som små bollar på ytan. Har inte sett något liknande. Hon syns inte till men  har ställt spannen på samma tuva precis som de andra tre personerna jag hjälpt. Det har gått likadant för dem. Det är fyra spänner nu. Ja det är tre till jag hjälpt att fylla sina spänner med bär. Eftersom de aldrig kommit upp tömmer jag upp bären i enliterskartonger och åker till torget för att sälja dem innan de förstörs. Tänker att när de kommer upp ska de få pengarna. Till slut när jag väntat en vecka köper jag ny dykutrustning för att kunna hjälpa flera bärplockare....men jag köper inget nytt rep. Kvinnan var spårlöst borta men bubblorna flyter omkring på vattenspeglarna i kärret..Jag hänger upp de tre trasiga dräkterna och två av repen på galgar som jag också köper för de pengar jag får för bären. Ett av repen knyter jag mellan två träd för att hänga galgarna på. Köper även lite mat till mig själv. Där hänger fyra galgar med våtdräkter på repet och en repstump. Kommer kanske en människa till imorgon....tänker jag.

Fortsättning i nästa kapitel 2/10 som kan läsas i annat inlägg.

Köp lösenord för kapitel 2/10 , kostar 15 kr och gäller 30 dygn eller köp det antal lösenord du önskar. Ett lösenord gäller för ett bestämt kapitel. Sänd ett mail till bokbiblioteket@gmail.com. Ange namn, postadress, mobilnummer, mailadress och titel och nummer på de kapitel du vill läsa. Välkommen med din beställning.

Omröstning Omröstning

Är novellkapitlet i detta inlägget vad du tänkt dig?

 Nej

 Ja bra

 Ja jättebra

 Ja men kunde varit bättre.

 Ja läser gärna nästa kapittel

Kakor används